Open of gesloten vragen

Vanuit coaching opleidingen heb ik geleerd vooral open vragen te stellen.
Volgens Human Design, een systeem waar ik graag mee werk, is het merendeel van de mensen, de (Manifesting) Generators, gebaat bij gesloten vragen. Hier gaat men ervan uit dat je in je lichaam voelt wat voor jou klopt en dat je mind daar niet het juiste instrument voor is.
Als er een open vraag gesteld wordt, bv “wat zou jij willen?” dan gaat ons denken er direct mee aan de haal. “Wat wil ik eigenlijk? Kan ik dit wel zeggen? Misschien wil ik dàt ook wel?”
We kunnen verstrikt raken in een loop van gedachten en daardoor komen we verder van ons gevoel af te staan.

Voor (Manifesting) Generators, ca 70% van de mensen, geldt dat zij in het lichaam voelen of ze ergens energie voor hebben of niet. Hun lichaam zegt op die manier “JA” of “NEE”.
Zij voelen door een gesloten ja/nee vraag het duidelijkst of de energie aangezet wordt en er dus een échte JA is, of dat er niks gebeurt in hun lijf en het dus een “NEE” is.

Om een goede match te maken, zoek ik naar de echte “JA” bij de sollicitant. Ik wil natuurlijk graag dat deze persoon volop energie heeft om de functie te vervullen.
Soms heerst er twijfel.
Op zulke momenten kan het werken om een gesloten vraag te stellen die alleen met “JA” of “NEE” beantwoord mag worden. Het mooie is dat het lichaam vaak eerder spreekt dan dat er woorden komen. Soms volgt er een licht schudden met het hoofd, een beetje trekken met de mond, het wegdraaien van ogen, een lichte schouderophaling, of een twijfelend ‘hm’. Allemaal signalen dat er geen volmondig “JA” is.
In Human Design zegt men dan dat het lichaam onvoldoende energie heeft voor dit voorstel.
Als er een volmondig “JA” is, voelt die persoon dat direct in de onderbuik, dan komt het lichaam in actie en stroomt er energie. Dan zie je ogen stralen, een lach doorbreken, en voel je het bijna bruisen.

Herken je situaties waarin je niet precies weet wat je écht wilt? Vraag dan eens of iemand je een concrete gesloten vraag wil stellen en voel wat er in je lijf gebeurt.
Wellicht werkt dit ook voor jou!

12 maart 2024