Afwijzingen

Net zoals voor vele anderen speelt ook in mijn leven het thema ‘afwijzing’. Ik vind het niet fijn om afgewezen te worden én ik vind het nog ingewikkelder om af te wijzen.

Het is zelfs zo dat ik, in een ver verleden, weleens vriendjes had omdat ik hen niet durfde af te wijzen. Of dat ik te lang in een relatie bleef hangen omdat ik het te ingewikkeld vond om het uit te maken. Later begreep ik dat dit in feite een grote afwijzing naar mijzelf was, maar dat inzicht had ik toen nog niet. Wijsheid komt met de jaren J

Hoe ironisch is het dan dat ik, in mijn werk als recruiter, vrijwel dagelijks mensen af moet wijzen. Toen ik net als recruiter startte vond ik dat heel moeilijk. Inmiddels kan ik door ervaring hier beter mee omgaan en toch kan ik het nog steeds lastig vinden.

Zeker als ik oprecht denk dat iemand zeer geschikt is voor de job en mijn opdrachtgever daar anders over denkt.

Als ik de afwijzing zo zuiver en helder mogelijk formuleer helpt het mij en wordt het ook beter ontvangen bij de persoon die, om welke reden dan ook, niet in aanmerking komt voor de functie.

Het positieve is dat de reacties van de kandidaten op de afwijzing veel informatie kunnen geven. Je leert iemand beter kennen doordat je ervaart hoe degene met een tegenslag omgaat.

De één neemt het heel laconiek op, de ander gaat alle argumenten weerleggen en af en toe lopen de emoties hoog op en wordt iemand echt boos of juist verdrietig.

In dit soort emotionele gesprekken gaan de maskers af en wordt een authentiek stukje van iemand zichtbaar. Ik krijg een diepere laag van iemand te zien en dat gaat gepaard met kwetsbaarheid. Door het gesprek wat dan kan ontstaan krijg ik vaak een ander contact met de kandidaat en leer ik diegene als mens beter kennen.

Dat is heel waardevol, zowel voor mij persoonlijk als mens en ook in mijn werk als recruiter. Drijfveren worden zichtbaar, er ontstaat inzicht in hoe iemand denkt en redeneert en ook onzekerheden komen naar de oppervlakte.

Om die reden werk ik graag met mensen die ik niet bij de eerste procedure direct kan plaatsen. Juist omdat het contact met die persoon dan een verdieping krijgt.

Hoe reageer jij op een afwijzing?

31 januari 2023