Wees vooral jezelf

“Oh Loes, ik heb het gesprek zo verknald! Dit gaat echt niks worden”, zei de vrouw die net uit een sollicitatiegesprek kwam.

De HR-dame was in het gesprek stevig gaan doorvragen over het ‘gat’ in haar CV. Ze had een tijdje niet gewerkt om emotionele gebeurtenissen uit het verleden te verwerken en toen ze hierover vertelde in het gesprek vloeiden haar tranen.
Dit kon naar haar idee nooit goed gaan.
De HR-dame kwam met heel andere feedback. “Wat een krachtige vrouw. Ze liet zo open haar emoties zien toen ze vertelde waar ze doorheen gegaan was. Het was fijn om te zien dat ze zo eerlijk was over wat haar was overkomen.”

==

“We twijfelen of ze de functie wel aan kan, we zagen dat haar tranen hoog zaten”, zei de opdrachtgever na het eerste gesprek met een jonge vrouw.
Ik belde haar en vroeg hoe zij het gesprek ervaren had. Het was wel goed gegaan naar haar idee.
Met deze feedback kon ik niet zoveel dus ik vertelde haar wat het twijfelpunt van de opdrachtgever was.
Nu kwamen de tranen. “Oh wat erg dat ze dat gezien hebben, ik heb zo mijn best gedaan het te verbergen. M’n vriend had de avond tevoren onze relatie verbroken en ik ben daar heel verdrietig over”.
Hoe begrijpelijk! Ze had het niet durven inbrengen, het leek haar niet zo professioneel.
Ik heb de situatie achteraf toegelicht aan de opdrachtgever en er was volop begrip. Iedereen weet hoe verdrietig dit soort momenten zijn.

Als mensen via mij op sollicitatiegesprek gesprek gaan geef ik ze altijd één tip mee. Wees vooral jezelf.
Als je echt jezelf bent in een gesprek kan je veel beter voelen of de functie, de mensen en het bedrijf echt bij jou passen. Dan stroomt jouw energie en zijn er geen blokkades die je gevoel in de weg staan.

Als je jezelf bent in een sollicitatiegesprek voelt de andere partij dat ook, en zij kunnen dan ook beter inschatten of jij voor hen de juiste persoon bent. Je bent congruent in wat je uitstraalt en wat je zegt en dat geeft vertrouwen.

Het is geen garantie dat je de baan ook daadwerkelijk krijgt, het maakt de kans op een mismatch wel vele malen kleiner!

16 mei 2023