Onzichtbare tralies

Als reactie op mijn workation in Turijn heb ik veel berichten ontvangen en mooie gesprekken gevoerd. Gesprekken over het volgen van je verlangen. Voel je je vrij genoeg om je verlangen te volgen? Ik hoorde verlangens én alle redenen waarom deze onmogelijk waren.

Dat herken ik. Voor mijn Turijn-experiment kwam ik overtuigingen in mijzelf tegen die ik moest overwinnen. Zo vond ik dat ik direct moet kunnen langskomen als een klant daarom vraagt. Dat lukt niet als je vanuit het buitenland werkt, dus nee, dan is een workation niet mogelijk.
Mijn eigen gedachten waren als onzichtbare tralies die mijn vrijheid beperkten.
Sterker nog ík beperkte mijn eigen vrijheid. Als ik anders ga denken, is die tralie weg.

Het is me gelukt mijn overtuiging om te buigen en ik kreeg daar vlak voor mijn vertrek nog een kleine test op.
Een nieuwe opdrachtgever wilde, heel begrijpelijk, graag eerst persoonlijk kennismaken. Ik vertelde dat ik naar Turijn ging en stelde voor om online kennis te maken. Daar wilde ze over nadenken want ze was niet zo’n fan van online. Ik werd vol getriggerd op de overtuiging die ik achter me wilde laten.
Ze belde de volgende dag terug. ‘Ik vind je workation-plan zo leuk, we gaan online kennismaken en daarna kom je langs om te vertellen hoe je Turijn ervaren hebt’.

De workation was een geweldige ervaring die om herhaling vraagt.
De komende drie weken werk ik vanuit een prachtige plek aan het Lago Maggiore 

Onzichtbare tralies kunnen ook in kleine alledaagse dingen zitten.
Ik wilde graag fietsen en buienradar voorspelde regen. Ik zag zelf geen enkele bui aankomen. Toch was ik sterk geneigd buienradar te geloven en mijn plan aan te passen.
Ik ben heerlijk gaan fietsen en hoe klein ook, het gaf een gevoel van overwinning en vrijheid.

Herken jij de onzichtbare tralies bij jezelf?
Byron Katie heeft vier simpele vragen opgesteld die veel ruimte en vrijheid geven als je bereid bent om je gedachten kritisch te ondervragen.

  • Is het waar?
  • Kun je absoluut zeker weten dat het waar is?
  • Hoe reageer je op die gedachte?
  • Wie zou je zijn zonder deze gedachte?

Probeer het maar eens, het is de moeite waard!

5 september 2023