Knoop in m’n maag

Ik ken het gevoel heel goed, dat van die knoop in m’n maag. Beslissingen die ik genomen had, waar ik later op terug moest komen. Zo heb ik ooit een huis gekocht met m’n toenmalige partner en een maand later verbrak ik de relatie. Je zou denken dat ik wel wijzer zou zijn om in zo’n situatie een huis te kopen. Maar ik had m’n kop zo in het zand gestoken dat het voor mezelf pas duidelijk werd dat ik op het verkeerde spoor zat toen die knoop in m’n maag zo voelbaar werd.

Voor een search naar een Senior Buyer had ik een match gemaakt. Het leek allemaal dik in orde. De kandidaat maakte een horizontale move en daar had ik goed op doorgevraagd. ‘Weet je zeker dat dit is wat je wilt? Je krijgt in feite dezelfde baan als je nu hebt, alleen bij een ander bedrijf.’ Ja, ze wist het zeker.

Twee weken voordat ze zou starten belde ze me op.
‘Loes, ik heb een enorme knoop in mijn maag.’
Ze had lang getwijfeld en toch besloten dat ze bij haar oude werkgever wilde blijven want ze twijfelde of haar hart nog bij inkoop lag.
Ze realiseerde zich nu dat de onrust die haar dreef om te solliciteren dieper zat dan alleen te willen wisselen van werkgever. Ze wilde het liefst een heel andere kant op met haar werk, iets anders doen dan inkopen.
Het wisselen van werkgever zou haar onrust niet oplossen. Ze kon dan beter blijven waar ze nu zat en vanuit daar rustig voelen welke kant ze écht op wilde.

Ik voelde haar opluchting toen het hoge woord eruit was. Natuurlijk baalde ik enorm van deze wending. Ik moest mijn opdrachtgever teleurstellen, daar zou een probleem ontstaan nu die vacature niet ingevuld bleek. Toch had ik ook respect voor haar keuze en moed om op deze beslissing terug te komen. Hoewel het qua timing wat ongelukkig was zo twee weken voor de startdatum, was het altijd beter dan wanneer ze net twee maanden gestart zou zijn.

Het succes van de match is vooral afhankelijk van het plezier dat de werknemer heeft in de functie die hij of zij gaat vervullen. Dit was dus nooit een bestendige match geworden omdat ze uiteindelijk ze haar plezier niet zou vinden in deze baan.

Ga jij met plezier naar je werk? Of heb je er een knoop van in je maag?

27 juni 2023