Perfectionisme

Van kinds af aan wil ik alles graag goed doen en vooral goed presteren. Daardoor heb ik enorm mijn best gedaan en een drang naar perfectionisme ontwikkeld. Ik kon daar altijd goed mee dealen en zag er ook veel voordelen van, het heeft me veel gebracht.
Tot het in mijn privéleven echt een thema werd.
Ik had niet alleen met mijn eigen perfectionisme te maken, maar kreeg deze eigenschap ook gespiegeld door dierbaren in mijn directe omgeving. Hierdoor voelde ik heel goed de keerzijde ervan. Het beperkte mij aan alle kanten in mijn levensgeluk. Er was een continue sluimerende ontevredenheid omdat het altijd beter kon. Het voelde niet goed om ontevreden te zijn terwijl er zoveel was waar ik dankbaar voor kon zijn. Het stond mijn geluk in de weg.

Ik besloot ‘gelukkig zijn’ tot de hoogste prioriteit te maken en plezier en dankbaarheid werden mijn wegwijzers. Het gaf meer plezier door te kijken naar wat er wél was in plaats van wat ontbrak. Ik werd dankbaar voor wat er wél goed was in plaats van te focussen op wat er beter kon. Ik wilde graag zo goed mogelijk zijn, lees perfect zijn, om lief gevonden te worden, bevestiging te krijgen. Inmiddels heb ik ervaren dat zelfliefde het toverwoord is. Je kan nog zoveel bevestiging van buitenaf halen, maar dat vervult je niet als je jezelf niet waardeert en liefhebt.
Wat me hierbij geholpen heeft was te voelen waar ik dankbaar voor was. Elke avond als ik ga slapen benoem ik voor mezelf, nog altijd, de momenten van die dag waar ik dankbaar voor ben. Voor een leuk gesprek, voor de zon op mijn gezicht en inmiddels ook dankbaarheid voor mooie kanten in mezelf.

In mijn werk vraag ik aan mensen om zichzelf te beschrijven. In veel gesprekken valt dan het woord perfectionisme en na even doorvragen voelt vrijwel iedereen dat juist die eigenschap hun geluk in de weg staat.

Hoe zou het zijn als je je perfectionisme gaat richten op jouw eigen geluk, op dat wat jou werkelijk vervult? Als je het gaat ombuigen van bevestiging van de buitenwereld naar wat je van binnen over jezelf voelt?
Plezier en dankbaarheid zijn daarbij mooie richtingaanwijzers!

Inmiddels ben ik al een eindje op weg and still learning 🙂

7 november 2023