Moeilijke gesprekken

Toen ik 23 jaar geleden met zwangerschapsverlof was kreeg ik vlak voor de uitgerekende datum een aangetekend schrijven van mijn werkgever waarin mijn ontslag bevestigd werd.
Ik was met stomheid geslagen. Ik had geen ontslag genomen, ik was ook niet ontslagen, dit kwam als donderslag bij heldere hemel.
Het werd een advocatenkwestie en hierdoor heb ik de kraamtijd echt anders beleefd dan ik gehoopt had.
 
Wat mij vooral verwonderde was de manier waarop er een einde aan dit dienstverband gemaakt werd. Waarom was er geen open en transparante communicatie geweest?
Als mijn werkgever geen vertrouwen meer had in onze samenwerking, dan hadden we toch in gesprek kunnen gaan?
Natuurlijk, dat zou geen makkelijk gesprek geweest zijn.
Hij zou aangeven dat hij niet verder wilde en ik zou willen weten waarom niet en waarschijnlijk tijd nodig gehad hebben om zijn besluit te accepteren. Misschien zouden er meerdere gesprekken nodig zijn geweest en dan zouden we tot de conclusie komen dat het wederzijds vertrouwen ontbrak en naar een vaststellingsovereenkomst toewerken.
De uiteindelijke uitkomst zou niet anders geweest zijn, de nevenschade zou wel beperkt gebleven zijn. We zouden elkaar recht in de ogen kunnen kijken omdat er een oprecht en eerlijk gecommuniceerd zou zijn.
 
Uit alle werving en selectie gesprekken die ik gevoerd heb, weet ik dat ik geen uitzondering ben met deze ervaring. Ik hoor hoe vaak er gestunteld wordt in dit soort situaties en zie ook hoeveel schade dat doet zowel bij de mensen als ook aan de reputatie van de desbetreffende bedrijven.
 
Gelukkig zie ik ook bedrijven waar het anders gaat, waar men op een volwassen en eerlijke manier met elkaar in gesprek gaat als blijkt dat verwachtingen over een samenwerking verschillen. Waar men met respect voor elkaar én voor de samenwerking die er geweest is, naar een oplossing zoekt en met elkaar meebeweegt zodat beide partijen op hetzelfde punt komen.
Want net als in het echte leven kan de liefde soms overgaan. Dat kan pijn doen en lastig zijn te accepteren en uiteindelijk zal ook dan met respect voor wat er ooit was ieder zijns weeg gaan.

6 september 2022