Kritiek

Zo af en toe belt ze me, om even stoom af te blazen en te sparren.
Ze was een nieuw project gestart op haar werk en had een presentatie gegeven die ze, zoals ik haar ken, tot in de puntjes voorbereid had. Het was ook goed ontvangen, ze had goede feedback gekregen. Op het laatst had haar manager ook nog even gewezen op een fout die ze ooit in een ander project gemaakt had toen ze daar net gestart was.
Ze was hierdoor helemaal uit het lood en voelde zich onzeker en boos.
Alle complimenten die ze voor haar presentatie gekregen had werden overschaduwd door die laatste opmerking.

Het is gekend dat kritiek veel meer impact heeft dan een compliment. Alleen al omdat we vaak zo kritisch op onszelf zijn komt dat veel harder binnen.
Toch kan kritiek ook een compliment zijn.

Ik geef vaak feedback op CV’s of op hoe ik een gesprek met iemand ervaren heb. Dat doe ik echt alleen maar als ik potentie in iemand zie, als ik iemand de moeite waard vind. Dan wil ik helpen zodat degene zich net iets beter kan presenteren en daarmee meer recht doet aan zichzelf.
Ik steek energie in iemand om degene een stukje verder te brengen.

En ja, soms ontvang je ook kritiek vanuit angst, omdat de ander denkt dat je naast je schoenen zou kunnen gaan lopen, of omdat de ander zelf niet lekker in z’n vel zit.
Het verschil is meestal wel voelbaar.
Je voelt of de kritiek die je ontvangt een positieve insteek heeft, of het je inzichten geeft, of het je verder brengt.
Je voelt ook of het niet terecht is en of de gegeven kritiek wellicht meer zegt over hoe de ander zich op dit moment voelt.

Kan jij het onderscheid voelen en ben je in staat om feedback vanuit negativiteit naast je neer te leggen en uit te blijven gaan van je eigen kracht?
Je hebt geen invloed hebt op wat iemand tegen jou zegt. Je hebt wel invloed op hoe serieus jij iemands woorden neemt.

Ben je bewust vanuit welke motivatie jijzelf feedback geeft aan anderen? Stel jezelf onderstaande vragen eens voordat je je kritiek geeft.
> Is het waar?
> Gaat het die persoon helpen en inspireren?
> Is het nodig om dit te zeggen?
> Is het vriendelijk?

23 april 2024