Zwanger

Toen ik in 1999 met zwangerschapsverlof ging voor mijn eerste kind ontving ik twee dagen voor de bevalling een aangetekend schrijven waarin mijn ontslag bevestigd werd. Ik was verbaasd want ik had helemaal geen ontslag genomen zoals wel in de brief gesteld werd. Opeens vielen opmerkingen van collega’s, die mij in de maanden daarvoor gevraagd hadden of ik ontslag genomen had, op z’n plaats. Ik had daar steeds lachend op geantwoord dat dat natuurlijk niet het geval was, ik ging met verlof en zou daarna gewoon terugkomen. Er was blijkbaar een andere agenda waar ik geen weet van had. Hierdoor lag ik in mijn kraambed met een advocaat te bellen en dat was niet zoals ik me het had voorgesteld.

Afgelopen maand was ik in gesprek met een jonge vrouw die qua CV perfect op de vacature paste. We hadden een mooi gesprek en ik was onder de indruk van haar. Ze was net zo oud als mijn oudste kind. Ze had al het één en ander in haar leven meegemaakt en dat had haar ook gevormd. Ze vertelde onbevangen dat ze 12 weken zwanger was en dat ze nieuwsgierig was hoe mijn opdrachtgever daar mee om zou gaan. ”Als dit een reden is om mij niet aan te nemen, is het geen bedrijf voor mij.”

Mijn opdrachtgever belde; “Loes, dit vinden we toch wel lastig. Als ze net ingewerkt is, gaat ze alweer met verlof.”
“Ja, dat snap ik, qua timing is dit niet ideaal, en we weten ook hoe lastig deze vacature te vervullen is en hoe haar CV aansluit op jullie wensen.”
Ze nam mijn advies aan om eerst eens in gesprek te gaan om te ervaren of ze net zo enthousiast over haar zou zijn als ik.
Dat was ze, en zij is óók een werkende moeder. Ze begreep de situatie van alle kanten.
Het tweede gesprek was met de eigenaar en ook hij was overtuigd van haar expertise en enthousiast over haar persoonlijkheid en bood haar een contract aan.

Het voelde zo goed en bijna helend voor mezelf dat dit voor haar zo anders liep dan destijds bij mijzelf!
Natuurlijk hoor ik nog vaak dat contracten niet verlengd worden als blijkt dat iemand zwanger is en juist daarom nu een post dat het ook echt anders kan lopen!

14 mei 2024