Nieuwgierigheid en verwondering

Twee woorden die mijn leven leuker en vooral lichter gemaakt hebben zijn ‘nieuwsgierigheid’ en ‘verwondering’.
Nieuwsgierigheid is voor mij een aangeboren eigenschap. Ik wil graag het naadje van de kous weten, ik vind het interessant te weten hoe mensen denken en waarom ze bepaalde keuzes maken.
Het komt voort uit oprechte interesse, meestal wordt dat door de ander ook zo gevoeld en leidt dit vaak tot interessante gesprekken. Gelukkig kan ik in mijn vak als recruiter mijn nieuwsgierigheid de vrije loop laten 😉

Verwondering ligt subtieler en heb ik echt moeten leren. Ik kan best snel ergens een mening of een oordeel over hebben waardoor ik niet meer open sta voor een andere zienswijze. Mijn oordeel beperkt mijn vrije blik.
Vanuit mijn verlangen om zachter te worden naar mijzelf begon ik mijn eigen gedrag met verwondering gade te slaan.
In plaats van mezelf te veroordelen “Wat ben je toch een sukkel!”, kan ik nu denken “jeetje, bijzonder dat ik dat op die manier aangepakt heb”.
Er kwam meer humor, lichtheid en daarmee ook verzachting.

Ik begon ook met verwondering naar de mensen om mij heen te kijken. Dat leverde mooie momenten op. Vanuit verwondering kan echte nieuwsgierigheid ontstaan en als je vanuit die invalshoek vragen gaat stellen kan je verrassende inzichten krijgen.
Zo liep een vriend vaak met een moeilijk gezicht rond waardoor hij niet makkelijk benaderbaar was. Iedereen om hem heen liep op eieren en stoorde zich aan hem. Toen ik vanuit verwondering het gesprek aanging bleek dat hij zich in allerlei bochten wrong om het de mensen om zich heen naar de zin te maken. Dat was niet makkelijk. Daar had hij hoofdbrekens over en waardoor hij in zichzelf gekeerd kon zijn en ‘moeilijk’ keek.
Zonder verwondering had ik natuurlijk allang mijn negatieve oordeel klaar gehad over hem. Nu volgde een mooi gesprek en vanuit openheid en kwetsbaarheid ontstond verzachting. Zowel bij hem als bij mij.

Heb jij oordelen over collega’s, klanten of mensen uit je naaste omgeving? Kijk er eens met nieuwsgierigheid en verwondering naar!

10 januari 2023