De mens achter het CV

Ieder mens wil graag gelukkig zijn. De weg naar geluk wordt soms gedwarsboomd door omstandigheden die ons uit balans halen.
Het zijn kleine en grote drama’s die gaan over verdriet, pijn, rouw, ziekte, oneerlijkheid, woede, enzovoort. Het zijn gebeurtenissen die zich de ene keer in ons persoonlijk leven afspelen, denk aan gezondheid, relaties, sterfgevallen en de andere keer meer met werk te maken kunnen hebben. Ieder mens maakt zijn of haar drama’s mee, ieder leven kent zijn verhalen en ieder leven wordt gekenmerkt door omstandigheden waar je als mens mee te dealen hebt. Dat ís het leven.
 
Op het moment dat je midden in zo’n drama zit heb je tijd nodig om te verwerken, het kan gepaard gaan met emoties en heftige gevoelens. Soms kan het zo heftig zijn dat het je even overneemt, dat je het gevoel hebt dat het je allemaal overkomt en dat je helemaal geen invloed hebt op de situatie.
 
Na een tijdje zal je weer in staat zijn om boven de emoties uit te stijgen en waarschijnlijk weer de wens voelen om gelukkig te zijn. Als je op dit punt bent aangekomen heb je de keuze hoe je met de gegeven situatie om wilt gaan. Deze keuze heeft iedereen. Sterker nog, dat is ongeveer het enige in je leven waar jij écht invloed op hebt.
Je hebt lang niet altijd invloed op de omstandigheden in jouw leven. Deze omstandigheden zullen voor de één veel ingewikkelder zijn dan voor de ander. Het is niet per se eerlijk verdeeld. Toch ben jij de enige die invloed heeft op de manier waarop jij met de omstandigheden in jouw leven omgaat. Daarmee bepaal jij jouw geluk.
 
Ik vind het inspirerend om te horen hoe mensen vanuit hun omstandigheden, vanuit hun drama hun eigen verantwoordelijkheid voor het geluk in hun leven weer opgepakt hebben. Ze hebben het “verhaal” van het drama achter zich gelaten, hebben het verdriet of verlies aanvaard en zijn zich gaan richten op dat wat er wél is.
 
Dat getuigt van sterk persoonlijk leiderschap en dat is een waarde die in het leven en ook in het bedrijfsleven enorm waardevol is.
Vandaar dat in mijn werving & selectie gesprekken ook de persoonlijke drama’s regelmatig aan bod komen. De mens achter de CV maakt dat ik mijn vak zo leuk vind.

15 november 2022