Denken en voelen

In mijn werk kom ik veel mensen tegen die beslissingen willen nemen, keuzes moeten maken en daarover met mij in gesprek gaan. Het zijn meestal keuzes om verbindingen aan te gaan of deze juist te verbreken. Ga ik blijven, ga ik weg, ga ik iets heel anders doen?

Laatst hoorde ik iemand zeggen ‘zo fijn dat ik begrijp hoe mijn brein werkt, nu weet ik hoe ik beslissingen neem.’
Vaak denken we dat we met ons verstand beslissingen nemen, dat het een puur rationeel proces is.
Is dat zo? Neem je beslissingen met je hoofd? Of neem je beslissingen vanuit gevoel?

Een klant wist niet of ze door wilde gaan met haar bedrijf.
Ik vroeg haar ‘Voel je de fysieke energie hiervoor in je lijf?’
‘Nou, ik heb er zoveel tijd en moeite in gestopt en er altijd met zoveel plezier hard voor gewerkt..’
Haar hoofd was druk aan het werk. Ik stelde dezelfde vraag opnieuw.
Ze ging voelen en toen bleef het stil.

Je hoofd kan zoveel redenen geven om een keuze te maken en toch kan iets je doen twijfelen. Een gevoel wat je misschien niet direct kan duiden.
Het zal zich eerst zachtjes aan je kenbaar maken en dan steeds duidelijker van zich laten horen. Dat ga je voelen. Want een gevoel onderdrukken kost intens veel energie. Zeker als zich dat op een onbewust niveau afspeelt.

Inmiddels heb ik geleerd om bij belangrijke beslissingen mijn hoofd én mijn gevoel mee te nemen. Mijn gedachten willen namelijk gehoord worden. Daar heb ik naar te luisteren zodat er rust kan ontstaan in mijn hoofd.
Daarna probeer ik helderheid te krijgen op wat ik voel.
Dat kan, zeker bij belangrijke beslissingen, wel even duren. En oh wat vind ik dat ingewikkeld, om te zijn met die onzekerheid van niet weten wat te beslissen. Ik hou namelijk zo van duidelijkheid 😉 .
Uit ervaring weet ik dat mijn gevoel leidend is voor de beste beslissingen en dat ik tijd te nemen heb om daar duidelijkheid op te krijgen.

Vanuit Human Design, een systeem waar ik graag mee werk, wordt gezegd dat de beslissingsautoriteit in je lichaam zit.
Ik herken dat. Beslissingen nemen lukt mij niet met mijn hoofd alleen, het gevoel dat mijn lichaam geeft is de beste raadgever.

Hoe is jouw proces van keuzes maken?

17 oktober 2023