Wat je zegt bent je zelf!

Van kinds af aan heb ik, zoals zovelen, sensoren ontwikkeld over wat anderen van mij verwachten. Hoe ik me het beste kon gedragen zodat mijn gedrag gewaardeerd werd. Dit heeft mij een goed aanvoelend vermogen opgeleverd waar ik in mijn werk dankbaar gebruik van maak.

Nog altijd ben ik gevoelig voor de verwachtingen die anderen van mij hebben. Ik kan het lastig vinden om met deze druk om te gaan en ben dat gaan oplossen door deze verwachtingen te managen.
Als iemand via mij een baan zoekt en ik voel dat alle hoop op mij gevestigd is, temper ik de verwachtingen door te zeggen dat men nooit op één paard moet wedden en dat ik niet voor iedereen de juiste match kan vinden.
Als iemand een gesprek met mij aanvraagt omdat degene vastgelopen is en op een doorbraak hoopt, zal ik vooraf altijd duidelijk maken dat het zeker waardevol is om hier samen over te sparren en dat ik niet kan garanderen dat er echt een oplossing uit voortkomt.

Telkens als ik op deze manier de verwachtingen van de ander manage krijg ik als reactie dat dit volkomen helder en begrijpelijk is. Ik voel aan de reactie van de ander dat dat ook echt zo is. Zij hebben helemaal niet het idee dat ik hun ‘probleem’ wel even op zal lossen. Zij willen wel hulp of ondersteuning en zien dat in een gezond perspectief.
In feite ben ik mijn eigen verwachtingen aan het managen. Ik ben mezelf gerust aan het stellen door te zeggen; Ik kan echt wel iets betekenen voor deze persoon én ik ga hem of haar niet dragen.
Kortom, het zegt meer over mezelf en mijn eigen thema van een hoog verantwoordelijkheidsgevoel dat ik de verwachtingen manage dan dat het iets over de ander zegt.

Als je als kind werd uitgescholden door een ander kind, zei je direct “wat je zegt, ben je zelf”.
Hier is het letterlijk: wat je zegt ben je zelf.

Herken jij dat ook bij jezelf? Dat je projecties van anderen denkt te voelen die in wezen je eigen projecties zijn? Of dat je iets tegen iemand zegt en direct voelt dat die woorden meer aan jezelf dan aan de ander gericht zijn?
Het kan heel interessant zijn om op je eigen woorden te letten, ze geven haarfijn aan wat zich in jou afspeelt.

23 januari 2024