Een pareltje

Haar CV sprong er niet echt uit. Ze sprak geen Nederlands en voor de meeste van mijn opdrachtgevers is dat een breekpunt. Mijn idee was om haar te bellen en haar verhaal te horen, haar dan te zeggen dat ik helaas niks voor haar kon betekenen. Ik zou haar dan wat tips geven voor mode bedrijven waar Engels de voertaal is.
Het liep anders want toen ik haar aan de telefoon had voelde ik haar sprankeling, die sprong uit mijn telefoon. Ik paste mijn plan direct aan want ik voelde een high potential!

Ik nodigde haar voor een gesprek uit om te onderzoeken of mijn gevoel bevestigd zou worden. En ja hoor!
Ze was energiek, stelde goede vragen en kwam heel ondernemend over. Dit bleek ook uit de ervaringen die ze had opgedaan, het was alleen knullig op haar CV verwoord. Haar CV deed geen recht aan wie zij is.
Zij was echt een pareltje! Soms voel ik dat bij een kandidaat, dat iemand echt potentie heeft.
In deze specifieke situatie was de taal echt een handicap. Dit begreep ze zelf ook en ze was er al volop mee bezig. Ze volgde Nederlandse les en kon een beleefdheidsgesprekje met mij in het Nederlands voeren. Hierdoor kreeg ik het gevoel dat ze zich de taal snel eigen zou kunnen maken. Ze verbeterde haar CV en ik zou haar introduceren met een enthousiast verslag.

Zo gezegd zo gedaan. Twee dagen na ons gesprek belde ze me “Heb je al wat gehoord van je opdrachtgevers?” Ook hierdoor werd mijn gevoel over haar bevestigd. Ze zat er bovenop en wilde graag aan het werk.
Ik belde mijn opdrachtgevers en vertelde nog eens enthousiast over haar. Helaas de Nederlandse taal was echt belangrijk en hoe ik ook probeerde, men wilde het gesprek niet aangaan. Jammer, en ook begrijpelijk.

Tot één van die opdrachtgevers terugbelde.
“Loes, jij was zo enthousiast over een kandidaat die nog geen Nederlands sprak. Het blijft bij me hangen. Ik wil toch het gesprek eens aangaan.”
In dat eerste gesprek werd direct besloten om haar een contract aan te bieden. “Wat een leuke vrouw, wat een energie en power straalt ze uit. Dat Nederlands gaan we haar wel leren!”

Dit soort plaatsingen komt natuurlijk niet vaak voor en zijn toch de leukste!

28 november 2023