Kink in de kabel


 Ik hou ervan als dingen soepel verlopen. Als alles in een prettige flow verloopt, dan voelt het ook alsof het allemaal de bedoeling is.
Soms komt er toch een hick-up en loopt het opeens helemaal niet meer gesmeerd. Dan wordt het duwen en trekken en gaat het ineens traag alsof er geen energie meer op zit.
Daar baal ik dan van en toch weet ik inmiddels dat deze hick-ups meestal niet voor niets zijn.
 
In de sollicitatieprocedures die ik begeleid vind ik het ook fijn als alles soepeltjes verloopt.
Toch komt het voor dat er, bijvoorbeeld in de contractonderhandelingen, een kink in de kabel komt.
De kandidaat wil toch meer verdienen dan aangegeven of de opdrachtgever wil toch vasthouden aan een fulltime dienstverband in plaat van de gewenste 32 uur. Het kan eigenlijk van alles zijn waardoor aan beide kanten het enthousiasme even bekoelt.
Heel waardevol, want de manier waarop met deze situatie omgegaan wordt geeft inzichten voor beide partijen.
 
Jaren geleden realiseerde een kandidaat zich tijdens de contractonderhandelingen dat ze de manier waarop het bedrijf de onderhandelingen voerde niet prettig vond. Ze vond het een lastige beslissing en heeft zich toen teruggetrokken.
Het is toch prettiger dat zij in deze fase ontdekt dat de mentaliteit van het bedrijf niet bij haar past, dan wanneer ze net van start gegaan is.
Het kan gelukkig ook positief uitpakken. Bijvoorbeeld als men verrast wordt door de manier waarop de ander met deze hick-up omgaat.
 
Als tip geef ik mijn kandidaten altijd mee vooral zichzelf te zijn in de sollicitatieprocedure.
Je moet echt een heel goede klik voelen met de persoon met wie je gaat werken en die klik kan je alleen voelen als jij echt jezelf bent.
In feite moet je iemand zo leuk vinden dat je je voor kan stellen dat je met deze persoon ook ruzie zou kunnen maken. In werksituaties kan immers wrijving ontstaan, dus de kans dat je het af en toe oneens met elkaar zult zijn is groot.
 
Zo’n kink in de kabel in de contractonderhandelingen is dus helemaal zo gek nog niet. Het kan een goede aanwijzing zijn of de klik die tijdens de gesprekken gevoeld is wel stevig genoeg is voor een succesvolle samenwerking!

6 december 2022