Eerst geloven, dan zien

Toen in 1989 mijn 20-jarige broertje plotseling overleed werd ik in één klap volwassen. Waar mijn leven tot dan toe voorspoedig was gegaan werd ik opeens geconfronteerd met een diep, diep verdriet en intense rouw. Het was verschrikkelijk om het verdriet van mijn ouders te zien, en mijn zussen en ik hadden ook ons eigen verdriet om het verlies. Voor alle (jonge) mensen met wie hij bevriend was, was dit een heftige gebeurtenis.
 
Na verloop van tijd wilde ik niet alleen meer pijn en verdriet voelen. Het kon toch niet zo zijn dat zo’n ingrijpende gebeurtenis alleen maar pijn met zich meebracht, naar mijn gevoel moest er toch ook iets goeds uit voort kunnen komen.
Ik begon in te zien dat sommige relaties zich verdiept hadden, dat ik door al deze rouw ook wijzer geworden was op een diepere laag en dat ik meer begrip en empathie voelde voor mensen die met groot verdriet geconfronteerd werden.
Ik kan niet zeggen dat deze positieve kanten het verdriet en de pijn te niet deden, zeker niet. Deze manier van benaderen was voor mij meer een overlevingsstrategie om verder te kunnen gaan met mijn leven. Een manier om deze gebeurtenis een plek te kunnen geven in mijn leven, zodat zijn dood dan in ieder geval niet voor niks geweest was.
 
Vanaf dat moment ben ik elke tegenslag in mijn leven op die manier gaan bekijken. Of het nu een zakelijk conflict, echtscheiding, familieruzie, ontslag of ziekte is, naast, of beter gezegd ná het voelen van de pijn, verdriet, woede of zelfs verraad, begon ik te kijken naar wat de positieve kanten waren die de tegenslag met zich meebracht. Naar wat er óók is, naar wat er wél is.
Waar men normaal zegt ‘eerst zien en dan geloven’ was het nu misschien wel ‘eerst geloven en dan zien’ want ik wíl gewoon graag dat er iets positiefs uit te halen is.
Ik begon te ervaren dat het leven, ook met de pijnlijke dingen die gebeuren, vóór je kan werken als je daarvoor open staat.
Dat je als mens groeit en dat groeien soms heel erg pijn doet.
Dat het én én is, er is én tegenslag, verdriet en pijn én het brengt je ook iets positiefs als je daar zo naar wilt kijken.
Deze manier van omgaan met tegenslag heeft mijn leven lichter en rijker gemaakt.
Hoe ga jij om met de moeilijke kanten van het leven of van je business?
 
Mocht je mijn visie willen op een vraagstuk in jouw leven of business? Kijk dan eens of het 3D gesprek iets voor je zou kunnen zijn.

4 oktober 2022